Visst vill du också bidra?

Arkeolog Jan Fast, som höll föredraget Lokala fornfynd för oss i augusti i fjol, planerar fortsatta utgrävningar i Ölmos sensommaren 2018. Han har också lovat en fortsättning på föredraget i höst. Arbetet genomförs delvis med frivilliga krafter, men innebär ändå en del kostnader.

Vi hoppas därför att du vill lämna ett frivilligt bidrag på minst 10 € snarast möjligt, dock senast den 30.6.2018, alternativt medverka vid utgrävningarna. Ditt penningbidrag betalas in till föreningens konto FI88 2457 1800 1217 92. Ange 123 som referensnummer och märk (om möjligt) betalningen Ölmos 2018.

Om du vill delta i utgrävningarna kontaktar du Jan direkt: jfarchaeology@gmail.com, tel nr 050-339 00 58.

Vi ser fram mot ditt bidrag och tackar på förhand!

Bakgrundsinfo hittar du nedan.

DRAGSFJÄRD 2000 f. Kr.

År 2011 påträffade några amatörarkeologer stenåldersfynd på ett ställe i Dragsfjärd som kallas Ölmosviken. De intressanta fynden föranledde en arkeologisk prov­ut­grävning av platsen sommaren 2017. Fynden från provutgrävningen kan med fog kallas sensationella och visade att platsen utgjort ett viktigt centrum under sen stenål­der/tidig bronsålder. Boplatsen vid Ölmosviken är inte bara fyndrik, utan också mycket stor för finländska förhållanden.

I Dragsfjärd och på flera andra håll på Kimitoön finns ett stort intresse för lokalhistoria. För att kunna fortsätta de resultatrika utgrävningarna av Ölmosvikens boplatsområde, skulle vi arkeologer behöva hjälp av företag, privatpersoner och andra instanser. Målet är att få ihop minst 1000 euro för att kunna ordna en veckoslutslång utgrävning av platsen sensommaren 2018. I utgrävningen kan vem som helst med intresse för arkeologi och hembygdsforskning delta!

Aktuellt i december

Med anledning av att Finland fyller 100 år vill vi hedra dem som gav sitt liv för ett självständigt och fritt land. Det gör vi genom att presentera de av bygdens söner som stupade under krigen 1939-1945.

Välkommen till Kärra kafé, Kapellbacksvägen 2, lördagen den 2.12 kl 13.00! Vi bjuder på kaffe och te med dopp.

Kärrabuktens byaråds julmarknad den 9.12 är inhiberad, så vi kommer inte att sälja några julklappar där. Tyvärr!

Aktuellt i november

Vi firar traditionsenligt Svenska dagen den 6.11 kl 19.00 i församlingshemmet i samarbete med Dragsfjärds kapellförsamling.

Utöver sång- och musikuppträdanden, allsång och servering får vi lyssna till kommundirektör Anneli Pahta som är vår festtalare i år. Hjärtligt välkommen!

September-Oktober

Inga aktiviteter planerade för september eller oktober. Styrelsen träffas den 25.9 i Dragegården för "säsongsavslutning". Det gäller att plocka undan allt material som mössen gillar!

Om du ändå vill besöka Dragegården går det förstås utmärkt! Slå en signal till vår sekreterare Stig Söderström, 040-545 89 43, eller skicka ett mejl till dfj.hembygd@gmail.com så kommer vi överens om dag och tid.

Aktuellt i augusti

28.8 kl 18.30 Arkeolog Jan Fast, som avslutade utgrävningarna i Ölmos den 26.8, håller föredrag i Kärra café om lokala fornfynd.

Inträde: 5 €, medlemmar gratis, pris för kaffe/te med bulle 4 €

5.8 kl 13.00 Vi sätter hö på stör - förutsatt att det har hunnit torka!

I samband med den aktiviteten ordnar vi en gissningstävling i antal blommor vi har noterat på blomsterängen.

Aktuellt i juli

29.7 kl 13.00 Lördagsöppet i Dragegården och slåtter av blomsterängen.

16.7 kl 13-16 Söndagsöppet i Dragegården - Trasmattans dag och Slip­ningsdemonstration. Vi serverar kaffe, te och saft med tilltugg.

Aktuellt i juni:

17.6 kl 10-14 Vi deltar i vanlig ordning i Kärrabuktens byaråds marknad

18.6 kl 13-16 Söndagsöppet i Dragegården kl 13-16

Övrigt i maj

17.5 kl 09.30   Dagis- och förskolebarnen från Furubo besöker Dragegården

21.5 kl 13.00   Uppvaktning vid hjältegravarna

Aktuellt under april och maj:

Föredragsserie om Kimito-ön vid sekelskiftet 1500–1600

Välkommen till Kärra café där FM Anders Nikander föreläser om